Herstelactiviteiten

Activiteiten bij De Uitdaging staan altijd in het teken van herstel. Dat kan bijvoorbeeld zijn door er samen over te praten met gelijkgestemden, door een film te kijken of door te luisteren naar iemands herstelverhaal. Psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken helpt vaak in het herstel. Bij deze activiteiten vindt je herkenning en erkenning. Je wordt gezien en gehoord en vindt er verbinding. Je ontdekt dat je niet de enige bent. Het begrip van anderen voor jouw situatie geeft je steun.

Er worden inspiratiebijeenkomsten georganiseerd met steeds wisselende thema’s en er zijn doorlopende herstelgroepen voor mensen met gelijke ervaringen. Aanmelden kan via onderstaand formulier of telefonisch via 06-83802804.

Inspiratiebijeenkomsten

Iedere maand worden twee inspiratiebijeenkomsten georganiseerd met een wisselend thema. Hieronder staan de data tot aan de zomer. Zodra meer bekend is over de inhoud en de tijden zullen we dat hier en op onze Facebookpagina vermelden.

Maart: (zelf)stigma en (zelf)compassie

Inspiratiefilm Crazywise 15 maart 19.00 uur

Crazy … or wise, gek … of verstandig? De traditionele wijsheid van inheemse culturen is vaak in tegenspraak met moderne opvattingen over een crisis in de geestelijke gezondheidszorg. Is het een ‘roeping’ om te groeien of gewoon een ‘gebroken brein’? De documentaire CRAZYWISE onderzoekt wat kan worden geleerd van mensen over de hele wereld die van hun psychologische crisis een positieve transformatieve ervaring hebben gemaakt.

Via interviews met gerenommeerde professionals in de geestelijke gezondheidszorg, waaronder Gabor Mate, Robert Whitaker en Roshi Joan Halifax, verkent Phil de toenemende ernst van de crisis in de geestelijke gezondheidszorg in Amerika die wordt gedomineerd door de biomedische psychiatrie. Hij ontdekt een groeiende beweging van professionals en psychiatrische patiënten die alternatieve behandelingen eisen die gericht zijn op herstel, sociale connecties voeden en betekenis vinden.

CRAZYWISE volgt twee jonge Amerikanen met de diagnose “geestesziekte.” Adam, 27, lijdt aan de bijwerkingen van medicijnen voordat hij meditatie omarmt in de hoop op herstel. Ekhaya, 32, overleeft kindermisbruik en verschillende zelfmoordpogingen voordat spirituele training om een traditionele Zuid-Afrikaanse genezer te worden, haar lijden betekenis geeft en een diepere betekenis aan haar leven geeft.

CRAZYWISE voegt een stem toe aan het groeiende gesprek dat gelooft dat een psychologische crisis een kans voor groei en potentieel transformationeel kan zijn, en geen ziekte zonder genezing.

Inspiratieworkshop Zelfstigma en zelfcompassie  29 maart 19.00 uur

Stigma is ouder dan de weg naar Rome. En bevat vooral onwetendheid, vooroordelen en misvattingen. Stigma is meer dan dat alleen, het zet zich vast in je hele systeem.

Wanneer je last hebt van zelfstigma pas je de negatieve oordelen van anderen toe op jezelf en houdt je dit voor waar aan. Door met (zelf)compassie jezelf te behandelen kan je dit verminderen.

Nu mag ik mild zijn voor mijzelf,
en mijzelf de compassie geven die ik nodig heb

Wil jij meer weten over (zelf) stigma, of heb jij zelf of een naasten last van de gevolgen van (zelf)stigma? En zou jij meer willen leren vanuit (zelf)compassie er mee om te gaan? Kom dan op vrijdag 29 maart naar de inspiratieworkshop (zelf)stigma en (zelf)compassie. De workshop duurt van 19.00 uur tot ongeveer 21.30 uur.

April: Autisme

Inspiratieworkshop: 8 april
Inspiratiefilm: 22 april

Mei: Hooggevoeligheid / overprikkeling

Inspiratieworkshop: 13 mei
Inspiratiefilm: 27 mei

Juni: Verslaving

Inspiratieverhaal: 3 juni
Inspiratiefilm: 24 juni

Herstelgroepen

Er zijn twee doorlopende herstelgroepen waarin je met gelijkgestemden bij elkaar komt om ervaringen uit te wisselen.

Herstelgroep ASS

In deze groep worden de problemen besproken waar je tegenaan loopt in je dagelijks leven met autisme. De onderwerpen van het gesprek worden van tevoren door de groep zelf vastgesteld. Voordat het gesprek begint krijgt iedereen de gelegenheid om te delen hoe het gaat. Als het gewenst is wordt verder gepraat over een thema dat in het welkomstrondje ter sprake komt.

Iedere twee weken op dinsdagavond van 19.00-21.00 uur komt de groep bij elkaar. De data voor het eerste halfjaar zijn: 8, 22 januari, 5, 19 februari, 5, 19 maart, 2, 16, 30 april, 14, 28 mei, 11 en 25 juni 2019. Wil je ook deelnemen, meld je dan aan via het formulier onderaan deze pagina of bel naar 06-83802804.

KOPPgroep

Voor wie is opgegroeid met ouders met een psychische aandoening of verslaving is er de KOPPgroep. Opgroeien in een gezin met ouders met psychische en/of verslavingsproblemen kan ingrijpende gevolgen hebben. Kinderen komen de nodige uitdagingen tegen en lopen een grotere kans om zelf psychische klachten te ontwikkelen op volwassen leeftijd. Volwassenen die hiermee opgegroeid zijn worstelen vaak met schaamte, verdriet, onzekerheid, identiteitsproblemen, traumaklachten, achterstand in ontwikkeling en depressies etc. Ze hebben het gevoel in een isolement te zitten omdat hun omgeving er geen weet van heeft of er geen begrip voor heeft.

Eens in de twee weken is er op woensdagavond van 19.00-21.00 uur een bijeenkomst voor wie hiermee opgegroeid is. Heb jij er behoefte aan om dit te delen? Wil je met anderen met gelijke ervaringen praten over wat het met je heeft gedaan en hoe je ermee omgaat? Dan ben je van harte welkom. De data zijn 6, 20 februari, 6, 20 maart, 3, 17 april, 1, 15, 29 mei, 12, 26 juni 2019.

Heb je zelf een idee voor een herstel activiteit? Laat het ons weten!

Aanmeldformulier